Halal & Haram Dalam Islam, karya Qardhawi Paling Terkini Selepas kali Pertama diterbitkan pada 1960

Dr. Yusuf Al-Qardhawi yang sering kita baca karya tulisnya sering saja menjadi jalan penyelesaian untuk masalah-masalah keagamaan yang berlegar di sekeliling kita. Itulah pentingnya kita membaca dan mendengar pendapat dari orang yang berilmu seperti beliau.

Halal & Haram Dalam Islam merupakan buku (kitab) yang membincangkan dengan berhemah tentang persoalan-persoalan yang sering menjadi persoalan. Walaupun tajuknya ‘Halal & Haram’, perbincangan oleh Dr. Yusuf Al-Qardhawi tetap meluas.

Perbincangan hukum tidak hanya berlegar tentang halal atau haram sahaja. Secara keseluruhannya, setiap bab yang dibincangkan memeng tepat terkena keatas kita. Sepertinya wajib untuk kita ambil tahu kes-kes seperti ini.

Antara yang dibincangkan, dalam bab kekeluargaan: unsur-unsur kemewahan dan keberhalaan, Memelihara anjing tanpa keperluan dan perancangan keluarga. Manakala dalam bab pekerjaan, Qardhawi menekankan jenis pekerjaan yang diperangi oleh Islam.

Lagi, dalam bab perkahwinan, beliau membincangkan pendirian manusia ketika berhadapan dengan naluri seks, kes-kes berpoligami serta tiada konsep kerahiban dalam Islam.

Perbincangan tidak hanya berputar dalam konotasi perkara ibadah, makan minum, kekeluargaan, kewangan dan hubungan sosial sahaja. Malah, isu-isu yang berkaitan politik juga dibincangkan.

Hubungan pemerintah dengan rakyat, menipu rakyat adalah dosa besar dan orang kepercayaan dalam kalangan orang-orang kafir. Itu serba sedikit yang diperbahaskan.

Qardhawi juga menyentuh hingga ke aspek kebudayaan agar membasmi tradisi-tradisi jahiliah yang bertentangan dengan ajaran Islam, serta hubungan muslim dan bukan muslim turut ditekankan.

Kami tidak mendakwa bahawa kami sudah mengkaji setiap perkara kecil mahupun besar dalam isu halal dan haram. Cukuplah untuk kami jelaskan dalam helaian-helaian ini mengenai perkara yang lebih mustahak untuk diketahui oleh seorang Muslim dari sudut halal haram dalam kehidupannya secara individu. – Dr. Yusuf Al-Qardhawi

Buku ini adalah edisi kemas kini dan paling terbaru di pasaran, terbitan pertama buku ini pada tahun 1960. Ia sudah diulang cetak sebanyak 70 kali dalam bahasa Arab, malah turut diterjemah ke dalam bahasa lain di seluruh negara di pelusok dunia. Terbaru, buku ini turut dicetak menggunakan kaedah Braille bagi orang yang kurang upaya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s