Filem Hanyut Telan 18 Juta, Selepas 3 Tahun Baru Berjaya Tembus Pasaran Malaysia

3 tahun kita bercakap, berbincang mengenai filem Hanyut yang menelan belanja sebanyak 18 juta akhirnya ditayangkan di Malaysia. U-Wei, sutradara yang hanya membuat filem 5 tahun sekali tersilap percaturan sehingga Hanyut menjadi ‘basi’ untuk ditayangan di negara sendiri.

str2_ayhanyutonline_photo_angelin_1
gambar: thestar.com

Hanyut diangkat dari novel Almayer’s Folly, karya Joseph Conrad. Seperti biasa dengan karya-karya U-Wei sebelum ini, filemnya pasti akan mengangkat watak sosok wanita yang kuat.

Sekilas pandang ia biasa-biasa sahaja, tapi bagi sesetengah orang perkara ini begitu mendalam maksudnya. Sosok wanita yang kuat dalam Hanyut kali ini dibawa oleh Sofea Jane.

Filem harus hanyut terlebih dahulu untuk mencapai taraf matang

Ini adalah kenyataan angkuh dari U-Wei. Sebenarnya produksinya tidak bijak mengurus dana 18 juta untuk memasarkan filem ini. Oleh sebab itulah, Hanyut lambat 2 ke 3 tahun untuk ditayangkan di Malaysia.

a94tjqpcyaawcac

Hanyut bakal ditayangkan di 84 buah cinema di seluruh Malaysia bermula 24 November 2016, hari khamis ini.  Adakah filem yang menelan kos 18 juta ini mampu membuat kutipan melebihi modal yang dikeluarkan? Mampukah juga filem ini memberi  ‘bath-mark’ baru kepada filem-filem Malaysia akan datang?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s