Kita Tak Perlukan Lagi Buku Lonely Planet Yang Mahal

Adakah anda salah seorang seperti saya yang minat untuk pergi keluar menggembara dan selalu membeli buku-buku pasal travel untuk dijadikan rujukan atau sekadar bahan bacaan santai? Kalau Ya, tentu anda juga tahu macam mana harga sebuah buku travel seperti dari terbitan Lonely Planet kan? Harganya tak akan kurang daripada RM50. Malah kadang-kadang melebihi RM100. Jenuh la mak kalau setiap kali nak beli buku travel harganya … Continue reading Kita Tak Perlukan Lagi Buku Lonely Planet Yang Mahal

Konten Filem Desolasi Lemah + Tembak-Menembak Tak Real

5 minit pertama dah rasa bosan menonton filem ni. Tak rasa menonton filem tetapi mendengar tazkirah (walaupun yang nak cuba disampaikan adalah monolog) daripada Aiman (Syamsul Yusof). Yang best hanyalah part KL kosong tanpa manusia. Bab ni ramai yang puji termasuklah aku. Yelah, mana ada lagi filem Malaysia yang berjaya lagi sampai tahap macam ni dalam penggunaan teknik kesan khas. Tiba-tiba yang best pun bertukar … Continue reading Konten Filem Desolasi Lemah + Tembak-Menembak Tak Real

Filem Hanyut Telan 18 Juta, Selepas 3 Tahun Baru Berjaya Tembus Pasaran Malaysia

3 tahun kita bercakap, berbincang mengenai filem Hanyut yang menelan belanja sebanyak 18 juta akhirnya ditayangkan di Malaysia. U-Wei, sutradara yang hanya membuat filem 5 tahun sekali tersilap percaturan sehingga Hanyut menjadi ‘basi’ untuk ditayangan di negara sendiri. Hanyut diangkat dari novel Almayer’s Folly, karya Joseph Conrad. Seperti biasa dengan karya-karya U-Wei sebelum ini, filemnya pasti akan mengangkat watak sosok wanita yang kuat. Sekilas pandang ia biasa-biasa … Continue reading Filem Hanyut Telan 18 Juta, Selepas 3 Tahun Baru Berjaya Tembus Pasaran Malaysia

Kritik-kritik Sosial Dari 5 Filem P.Ramlee

P.Ramlee adalah orang filem dan juga penyayi yang memunculkan dirinya untuk menghiburkan ramai. Dalam ramai-ramai orang itu barangkali ada diri kita sendiri yang pernah ketawa ketika menonton beberapa karya filemnya atau merasakan terharu mendengarkan gubahan lagu-lagunya. 7 Julai 2016 yang lalu, kenyataan dari David Teo menggugah perasaan kita semua. Ada yang marah, geram dan lain-lain. “Kalau tak jadi jutawan, jangan jadi pelakon. Gila glamor buat … Continue reading Kritik-kritik Sosial Dari 5 Filem P.Ramlee

Tun. M Mudah Lupa

Mahathir Mohamad dan Malaysia bagai aur dengan tebing, isi dengan kuku. Seluruh rakyat Malaysia masih tidak terlupakan beliau. Jasanya dan kekejamannya. Mahathir menjadi titik-titik penting dalam pembangunan negara Malaysia dan juga sehingga titik-titik demokrasi di Malaysia malap, gelap dan hitam. Jika ditanya kepada sekalian ramai orang Malaysia apa yang mereka mahukan, adakah pembangunan yang dikata moden atau pintu demokrasi terbuka luas? Anda jawab sendiri. Tun. … Continue reading Tun. M Mudah Lupa